1. Anasayfa
  2. Kendin Yap!

Oto Ekspertiz Nedir, Nasıl Yapılır? 5 Adımda Kendi Eksperinizi YAPIN! ** 2024 Güncel

Oto Ekspertiz ikinci el otomobil alım satımının en uğrak mekanı. Fakat, her aracı oraya götürürsek bütçemiz ciddi açıdan sarsılır. Bu yazımızda Oto Ekspertiz firmalarının neler yaptığını ve bu işlemleri sizin nasıl yapacaceğinizi anlattık.

Oto Ekspertiz Nasıl Yapılır? 5 Adımda Kendi Eksperinizi YAPIN! ** 2024 Güncel
Oto Ekspertiz Nedir | 5 Adımda kendi ekspertizini yap
0

Oto Ekspertiz Nedir? Araç Ekspertiz işlemi otomobil almak isteyen kullanıcıların en büyük güvence mercii konumunda. Mekanik – Elektronik ve Karoseri aksamında yapılan kontroller, otomobil alım – satım işlerinde oldukça önemli. Oto Ekspertiz nedir, ne işe yapar sorusu sektörden bilinçli olmayan kullanıcılar için büyük bir merak konusu. Fakat her firmaya güvenilmez!

Otorapor Oto ekspertiz, Pilot Garage Oto Ekspertiz gibi kurumsal firmalar işlerini hakkaniyetle yapmaya çabalasalar da, gerek yitirilen güven duygusu gerekse de oto ekspertiz fiyatlarının yüksek olması insanları farklı arayışlara itebiliyor. Her koyun kendi bacağından asılır diyoruz ve KENDİ EKSPERTİZİ yapmayı öğreniyoruz. Öncelikle firmalar neler yapıyor, nasıl yapıyor onları inceleyelim ve daha sonra da bizim yapabileceklerimizi öğrenelim.

Oto Ekspertiz Nedir?

Oto Ekspertiz Nedir? Oto ekspertiz hizmeti alanında uzman kuruluşların otomobilleri bir bütün halinde inceleme işlemidir. Yeni bir otomobil almak isteyenler, aracın her hangi bir arızası, bilinmedik ve gizlenmek istenen hasarı var mı diye öğrenmek için bu kuruluşlara başvuru yaparlar. Yapılan kontroller sonrasında kazası, değişen parçası ve ya mekanik aksamda bulunan kusurlar incelenir ve başvuru yapan kişiye aktarılır. Tüm bu kontrollere de oto ekspertiz denilir.

Yapılan bütün kontroller sözel ifade edildiği gibi, kanuni hakları güvence altına almak için bir rapor halinde de sunulur.  Oto ekspertiz işlemi genelde ikinci el otomobiller için uygulanır. Sıfır araç alan otomobil sahipleri, gizlenen bir bayi kusuru var mı diye ekspertiz yaptırsa da bunların sayısının oldukça düşük olduğundan söz edebiliriz.

Oto Ekspertiz nedir sorusunu yanıtladığına göre Oto Ekspertiz Nasıl Yapılır konusunda biraz daha detay aktaralım.

Oto Ekspertiz Nasıl Yapılır?

Oto Ekspertiz Nasıl Yapılır
Oto Ekspertiz Nasıl Yapılır

Oto Ekspertiz Nasıl Yapılır? Oto Ekspertizfirmaları kontrolleri aşamasında teknolojik elektronik cihazlardan faydalandığı gibi, teknisyen tecrübesi ve ön görüsüne de başvurabiliyor. Ekspertizlerin büyük çoğunluğu; Süspansiyon, Mekanik, Karoseri ve Elektronik olmak üzere 4 ana dala ayrılır.

  • Süspansiyon Testi: Süspansiyon testinde 4 tekerin süspansiyonları, süspansiyon test sisteminde kontrol edilir. Bu testte Amortisör başta olmak üzere, birçok ön takım parçalarında patlak, direnç kaybı gibi kontroller yapılır. Ayrıca frenlerde sıkma, çekme var mı bu aşamada kontrol edilir. Ayrıca lifte kaldırılır ve altta bir yağ kaçağı, kırık ya da vuruk olup olmadığı kontrol edilir.
  • Mekanik (Motor) Testi: Motor testi Clip cihazı (Bilgisayarlar) yapılmaktadır. Aracın OBD soketinden takılır ve motor performansı ölçülür. T
  • Elektronik Test: Tüm beyinlerde bir arıza var mı? Airbag ya da farklı bir arıza gösteriyor mu kontrol edilir.
  • Karoseri ( Kaporta) Kontrolü:  Karoseri ( Kaporta) Kontrolü Kaporta ve boya test ölçümü cihazı yardımıyla yapılmaktadır. Cihaz boyanın üstüne tutulur ve boyanın derecesi ölçülür. Değişen, boya ya da macun durumlarında ölçülen değer çok yükselir ve bir sorun otaya çıkar.

Oto Ekspertiz Fiyatları Ne Kadar?

Oto Ekspertiz Fiyatları firmaya ve seçtiğiniz Ekspertiz türüne göre değişkenlik gösterir. Bütün işlemler oto ekspertiz firmaları tarafından paketler halinde sunulur. Bu paketler kapsamında dilerseniz yalnızca motor, karoseri ya da elektronik testi yaptırabileceğiniz gibi hepsini birden almanız da mümkün. Bu nedenle de rakamlar genelde 750 TL’den başlayıp 2.000 TL’ye kadar uzanabiliyor. Fakat işlem öncesinde biraz pazarlık yaparsanız rakamları aşağı doğru çekebilmeniz mümkün.

Oto Ekspertiz Raporu Nedir?

Oto Ekspertiz raporu, bağımsız ve uzman firmanın otomobil üzerinde yaptığı bütün kontrolleri yazılı olarak otomobil almak isteyen kişiye taktim ettiği evraktır. Uzmanlar firma ve teknisyenlerin yaptığı bütün kontroller ve analizler bu belge içinde detaylandırılır. Yeni otomobil satın almak isteyen kişiler, bu sayede aracın bütün kusurlarını öğrenebilirler. Örneklendirmek gerekirse, otomobilin bütün değişen, boyanan parçaları; motorun performansı gibi istatiksel değerlere bu rapor üzerinden ulaşmanız mümkün.

Oto Ekspertiz Ne Kadar Sürer?

Oto Ekspertiz kontrolleri oldukça kapsamlı olsa da bu işlemlerin tamamı komplike ve seri bir şekilde yapılmaktadır.  Oto Ekspertiz süresi işleme başladıktan sonra seçtiğiniz pakete göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 1 saat sürer. Fakat, yoğunluğu ve bekleme sürenizi de göz önüne alarak işlem için en az 2 saatinizi ayırmanızı tavsiye ederiz.

Oto Ekspetiz Ücretini Kim Öder?

Oto Ekspetiz ücretini kim öder? Oto ekspertiz işlemi, ikinci el otomobil almak isteyen kişilerin profesyonel destek almak üzere kurumlara yaptığı başvurudur. Yapılan tüm kontroller sonucunda ortaya çıkan maliyet tablosu otomobili almak isteyen kişi tarafından ödenir. Fakat, gitmeden önce satın alacağınız kişiye “Söyledikleri dışında bir şey çıkarsa, ücreti sen ödersin” tarzında bir öne görüşme yapın. Aksi durumda, yanlış beyanlar yüzünden mağduriyeti siz yaşamak zorunda kalabilirsiniz.

Kendi Ekspertizimizi Nasıl Yaparız?

Kendi-ekspertizini-yap
Oto Ekspertizini kendin yap

Kendi Ekspertizimizi Nasıl Yaparız? Bu yöntemi alım öncesi kontrol olarak da adlandırabilirsiniz. Otomobil alım aşamasında çok sayıda araca bakıyoruz. Tutup da her birine ortalama 1000 TL verirsek, karşımıza oldukça yüksek maliyetler çıkar. Bu nedenle kendimiz bir ön kontrol yapabiliriz. Aktaracağımız yöntemlere dikkat ederseniz ekspertiz yaptırmanıza bile gerek kalmaz. İşte işte aşama aşama kendi ekspertizinizi kendiniz yapma yöntemi.

1Tramer Kaydını İnceleyin

Tramer Kaydı, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltmasını ifade eder. Aracın geçmiş bütün hasar bilgilerinin bulunduğu geniş bir havuzdur. 2003 yılında kuruldu ve dolayısıyla da bu tarihten sonraki hasarlar listelenmektedir. Tramer yardımıyla aşağıdaki bütün bilgilere erişim sağlayabilirsiniz. Erişebileceğiniz tüm bilgileri ve nasıl yapabileceğinizi madde madde açıklayacağız.

  • Plakadan Tramer Sorgulama: Plakadan tramer sorgulama işlemi için PLAKA yazıp 5664 ‘e kısa mesaj gönderin. Plaka yazarken karakter arası boşluk bırakmayın, ÖRN: 06ABC123 yazarak 5664’e gönderebilirsiniz
  • Şasi Numarasıyla Tramer Sorgulama: Şasi no ile tramer sorgulama aracın Şasi numarası hiçbir suretle değişmeyeceği için çok daha güvenli. Sayısız plaka değişimi yapabilirsiniz fakat aracın şasi numarası 1 tanedir. Şasi no ile tramer sorgulama DETAY yazın S boşluk ŞASİNO yazarak 5664 ‘e kısa mesaj gönderebilirsiniz. ÖRN: Detay S VF1123456789

Dikkatinizi Çekebilir: Akü nasıl değiştirilir?

2Fiziki kontrollerinizi yapın

Fiziki durum kontrolü, alım aşaması öncesinde ilk adım! Fakat kontrol edeceğiniz aracın deformelerini net tespit etmek için temiz, yıkanmış olmasına özen gösterin. Renkte farklılaşmalar, çizikler vedarbeler sonradan yapacağınız ek masraflar olacak. Dikkatinizden hiçbir şeyin kaçmaması için loş ışık değil, güneşin en dik açılarının bulunduğu aydınlık bölge seçin.

En dikkat edilmesi gereken bölge değişen ve boyalı parçalar. Ben uzman değilim diyebilirsiniz fakat biraz mantık yürüterek bu işin üstesinden gelebiliriz. Bizler yöntemlerini aktaracağız.

  1. Aracı önce genel olarak gezin ve parça parça inceleyin. 2-3 yaş üstü araçların mutlaka kılcal çizikler olur. Diğer her yerde varken, tek bir parça jilet gibi duruyorsa şüphelenip işleme devam edin.
  2. Tüm kapıları ve kaput, bagajı açın.
  3. Aracın iç bağlantı cıvatalarına bakın. Anahtar izi, boya akıntıları görürseniz işlem var demektir. Her ne kadar gizlenmeye çalışsa da diğerlerinden farklı durur. Bu işlemi yaparken Cep telefonunuzun fenerinden de faydalanın.
  4. Uygulama için aşağıdaki videoyu dikkatlice izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=IlzvWuUvmBU&pp=ygUNYm95YWzEsSBrYXB1dA%3D%3D
Oto Ekspertiz Nedir?

3Motor Kontrolü

Motora kulak verin, o size her şey anlatır! “Ben usta değilim” diye düşünebilirsiniz fakat hepimizin motor sesine az çok kulak aşinalığı vardır. Mesela, Enjektörler arızalıysa vurma yapar, kayışlarda yıpranma kapı gıcırtısı şeklinde ses yapar, motor kulaklarda arıza varsa motor çok sarsıntı yapar… Tam tespiti belki yapamayabilirsiniz ama dikkatlice bir şekilde kulak vermek, onda bir sorun olduğunu anlamanıza yeter. Ayrıca gözle de kontrolü ihmal etmeyin. Özellikle motor çevresini iyi gözlemleyin, etrafındaki yağ sızıntısı sizler için sonradan çok ciddi bir masraf olarak geri dönebilir.

4Araçla test sürüşü yapın

Araçla test sürüşü yapmanız hem motor performansını incelemeniz hem de iç aksamı gözlemlemeniz için çok önemli. Özellikle yolda giderken otomatik vites bir araçsa, rampada kullanmaya özen gösterin. Bu ekspertizde yapılan motor performans testinin eşdeğeri. Hatta durup, kalkış yapın. Rampalar tüm araçlar için en zorlu yerdir. Performansını rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.

5KM Düşürülmüş mü Kontrol Edin

KM Düşürme işlemi, ne yazık ki otomobil fiyatını arttırmak için yapılan en büyük hile. Araç kilometre sorgulama işlemi mevcut kilometrenin orijinal olup olmadığı konusunda bilgi verir. Ekran da örneğin 200.000 KM yazısını görüyorsunuz fakat belki de 350.000 km’de 150.000 km aşağıya indirdiler. Ya da aracın ekranı değişti ve km bilgisi sıfırlandı. Bu sorunlarla karşılaşmamak için geçmiş kilometre değerlerini sorgulayıp, orijinallik kontrollerini yapabilirsiniz. 24.07.2013 tarihinden sonraki bütün resmi kayıtlar için sorgulama yapabilirsiniz. En sık kullanılan E Devlet üzerinden ilerleyecek olursak…

E-DEVLET Araç Km Sorgulama işlemi yakın bir tarihte hizmete açıldı. Bedava KM Sorgulama yapabilmek için en sık şekilde kullanılan yöntemdir. Araç KM Sorgulama için sırayla şu adımları yapabilirsiniz,

  • Öncelikle E devlet araç km sorgulamak için direkt giriş yapın ve Bu linke tıklayın.
  • Kimlik bilgilerinizi talep edecek, ekrana yazın.
  • Açılan ekranda plakayı yazın ve sonucu analiz edin.
thumbnail
Önerilen Yazı
Trafik Cezasına İtiraz! 2024 Güncel ve En Basit Yöntemi!

SONUÇ:

Oto ekspertiz nasıl yapılır konusunda artık bilgilendiniz. 5 Adımda kendi ekspertiz yöntemini, ekspertiz yaptırmadan önceki aşama olarak değerlendirin. Otomobiller ciddi bütçe gerektiriyor. Kaynakla kesip aracı birleştiren ve üzerine gizlemek için pütür atan, airbaglere kelepçe atan çok sayıda art niyetli insan var. Bu nedenle kesin alım kararı vermişseniz, uzman birilerinin incelemesi sizlerin faydasına olacaktır.

Oto Ekspertiz Nedir? Oto Ekspertiz nasıl yapılır konusunu geniş bir şekilde işledik. Tüm kontrolleri nasıl yapabileceğinizi ele aldık. Oto Ekspertiz nedir konusunda sormak istediklerinizi, aklınıza takılanları bizlere YORUMLAR bölümünden aktarırsanız, yayınlamaktan mutluluk duyarız.

Gazi Ünivertesi Otomotiv Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Bir çok markanın Servis Danışmanı olarak başladığım yolculuğumda, önce Servis Sorumlusu daha sonra da Satış Sonrası Bölge Sorumlusu poziyonlarında görev yaptım. Gönüllük esası kapsamında deneyimlerimi, tecrübelerimi Vites.NET Güncel otomobil bloğunda paylaşıyorum.

Yazarın Profili