1. Anasayfa
  2. Oto Teknik

Römork Nedir, Römork Çeşitleri Nelerdir?

Römork Çeşitleri Nelerdir? En ucuz römork nereden alınır, Römork alırken nelere dikkat etmeliyim? Tüm sorularınızın yanıtları sizlerle!

Römork Nedir? Çeşitleri ve Fiyatları Nelerdir? ** 2024
Römork Ne İşe yarar
0

Römork Nedir? Römork çeşitleri ve fiyatları nelerdir? Römork yük taşıma amacıyla motorlu araçların arka kısmına bağlanan materyaldir. Tam römork ve yarı römork gibi terimler de çeşitlerin alt dallarını oluşturuyor. Geçmiş yıllarda traktörlerin arkasına bağlanarak yük taşınsa da günümüzde binek araçların arkasına yerleştirilen “Çeki demiri” sayesinde binek araçlarla da uyumlu bir yapıya büründürüldü. Römorklar kendi arasındaki sınıflandırmalar sayesinde tüm ihtiyaçlara pratik bir şekilde karşılık verebilmektedir. Gruplandırmalara tam olarak geçmeden önce, tam olarak ne işe yaradığına değinelim.

Römork Nedir?

Römork Nedir
Römork Nedir

Römork Nedir? Römork, araçların arkasına takılan ve yük taşımak için kullanılan özel bir ekipmandır. İhtiyacınız olan yükü ya da eşyayı taşımak için römork kullanabilir ve seyahatlerinizi daha efektif hale getirebilirsiniz. Fakat, römork seçerken bazı önemli faktörlere dikkat etmek gerekiyor. En önemli detaysa, ihtiyaç duyduğunuz çeşide göre seçim yapmak. Bunun için de türleri iyi tanımanız gerekli.

Römork Çeşitleri Nelerdir?

Römork çeşitlerini kullanım amaçları ve sınıflarına göre şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Tam römork
  • Yarı römork
  • Hafif römork
  • Merkezi dingilli römork

Tam Römork Nedir?

Tam römork üzerindeki yükün tamamını kendisinin taşıdığı sisteme verilen isimdir. Bağlı bulunduğu araca herhangi bir yük bindirmez, yalnızca kendisini çekmesine olana sağlayan bir sistem üzerine kuruludur. Tam römorklar çoğunlukla yük taşımacılığı ve tarım sektöründe tır, traktör ve kamyon gibi motorlu araçlarla birlikte kullanılmaktadır.

Yarı Römork Nedir?

Yarı Römorklar taşıdığı yükün bir kısmını kendisi üstlenirken, bir kısmını da onu çeken motorlu araca aktaran sistemlerin genel ismidir. Bu güç aktarımını ön kısmında herhangi bir aks bulunmaması sayesinde yapabiliyor. Bu sistem bazı yük sistemlerinde kullanılsa da ağırlıklı olarak karavan tarzı sistemlerde de kullanılmaktadır.

Hafif Römork Nedir?

Hafif Römorklar, 750 KG ağırlığı geçmeyen römorklar için kullanılır ve kendisine yarı römork sisteminde yer bulur. Torsiyonlu yapıda olduğu için de yaygın bir şekilde kullanılırlar. Hafif römorklar, üzerinde yük varken daha başarılı çalışan bir sistem üzerine tasarlanmıştır. Bu nedenle de kesinlikle yüksüz çekilmemesi tavsiye edilir. Aksi durumda bozuk yollarda sıçrama yapıp onu çeken aracın güvenliğini tehlikeye atabilir. İlla ki çekilerek götürülmesi gerekiyorsa kum torbası gibi ağırlık yapacak etmenlerle donatılıp ondan sonra çekilmesi tavsiye edilmektedir.

Merkezi Dingilli Römork Nedir?

Merkezi dingilli römorklar çoğunluklar yükün bir kısmını kendisi taşırken kalan bölümü de yükü çeken araca bırakır. Otomobil ve kamyonet tarzındaki küçük araçlara yönelik tasarlanan ve yaygın bir şekilde kullanılan römork çeşidi olarak kendisini ön plana çıkartır.

Römork Çeşitleri
Römork Çeşitleri

Yarı römork ve römork arasındaki fark nedir?

Yarı römork ve römork arasındaki en büyük fark yükün dağılımıdır. Tam römorklar yükün tamamını kendisi çeker, onu çeken araca herhangi bir yük bırakmazken yalnızca onu çekmesini ister. Yarı römorklarsa yükün bir bölümünü kendisi üstlenirken, kalanını onu çeken otomobile aktarır. Tabi ki bu büyük fark otomobilin performansından yakıtın tüketimine kadar birçok konuya etki etmektedir.

Otomobil Römork Fiyatları Ne Kadar?

Otomobil römork fiyatları, 15.500 TL’den başlayıp yaklaşık 70.000 TL’ye kadar uzanan değişken rakamlarda satışa sunuluyor. Rakamın bu kadar değişken olmasının ana nedeni, almak istediğiniz römorkun biçimi, yük taşıma kapasitesi ve özellikleri gibi farklı parametrelerin devreye girmesidir. 2. El römork fiyatlarını, otomobil römorku – letgo kategorisinde ya da sahibinden sitesinde yapacağınız araştırmalar sonucunda oldukça avantajlı rakamlarda sahip olabilirsiniz. Römorku almadan önce otomobilinize öncelikle bir çeki demiri almak ve ruhsata işletmek detayını da atlamamanız gerekiyor. Seçiminizi yapmadan önce bu konuyu çözümlemelisiniz.

Çeki demiri çeşitleri hakkında bilginiz yoksa, süreci işleyişini ve yapmanız gerekenleri BU konumuza tıklayarak inceleyebilirsiniz. Konu hakkında aklınıza takılanları, görüşlerinizi bizlere YORUMLAR bölümünden bildirebilirsiniz.

Römork çeşitleri nelerdir?

Sık Sorulan Sorular – Römork Nedir – Römork Çeşitleri Nelerdir?

Bu bölümde hazırladığımız Römork Nedir & Römork Çeşitlerine yönelik, siz değerli ziyaretçilerimizin uzmanlarımıza yönlendirmiş olduğu en sık sorulan soruları derledik. Özet niteliğinde okuyup, konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca Römork Nedir & Römork Çeşitleri konusuna yönelik aklınıza takılanları, sormak istediklerinizi ya da deneyimlerinizi bizlerle YORUMLAR bölümünden paylaşırsanız yayınlamaktan mutluluk duyacağımızı bilmenizi isteriz. 

Römork, Yarı Römork Ne Demek?

Tam Römork, Motorlu araçla çekilen insan ya da yükü taşımak için tasarlanan motorsuz taşıtken;  Yarı römork bir kısmı motorlu taşıt ya da araç üzerine montajlanan, taşıdığı yükün ve kendi ağırlığının bir kısmı motorlu araç tarafınca taşınan römorktur.

Yarı Römork Trafik Sigortası Olur mu?

Eğer römorklar insan taşıma maksadıyla kullanılıyorsa, çeken araçtan ayrı bir şekilde özel şartlar içeren ek bir sorumluluk sigortası yapılması gereklidir. gerekir.

Gazi Ünivertesi Otomotiv Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Bir çok markanın Servis Danışmanı olarak başladığım yolculuğumda, önce Servis Sorumlusu daha sonra da Satış Sonrası Bölge Sorumlusu poziyonlarında görev yaptım. Gönüllük esası kapsamında deneyimlerimi, tecrübelerimi Vites.NET Güncel otomobil bloğunda paylaşıyorum.

Yazarın Profili