1. Anasayfa
  2. Oto Teknik

En iyi otomatik vites hangisi?

Otomatik vites kutusunun çeşitleri öyle arttı ki, araba dışında onlara da karar vermek zorlaştı. Bazıları az yakar, bazıları yüksek performans sunar. Bazı modellerin de otomatik vites olduğunu bile anlamazsınız, yağ gibi yakar. Peki, hangisi türün ne özellikleri var? DSG, CVT, EDC derken... Bizim hangisini tercih etmemiz gerekli. İhtiyacınıza göre tanıttığımız özellikler kapsamında kendi kararınızı kendiniz vereceksiniz!

En İyi Otomatik Vites Hangisi? ** 2024 Verileriyle!
En iyi otomatik vites hangisi
0

En iyi otomatik vites – ekşi platformunda bile yoğun bir şekilde tartışılıyor. Otomobil kullanıcıları artan trafiğin de etkisiyle, debriyaj pedalına basıp ayağının ağrımasındansa En az sorun çıkaran otomatik şanzımanı araştırarak hem sürüş konforlarını arttırmak hem de En iyi otomatik şanzımanı bulup bütçelerini düşünmek zorunda kalıyorlar.

Otomatik vitesler her ne kadar ilk dönemlerde bir lüks olarak görülse de günümüzde oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu nedenle en iyi otomatik şanzıman hangi markada yılında en çok araştırılan konuların arasında yer aldı. Bizler de tartışmalara son vermek için En iyi otomatik şanzıman konusunu ayrıntılı bir şekilde ele aldık.

Otomatik Şanzıman Çeşitleri Nelerdir?

Otomatik vites cesitleri
Otomatik vites çeşitleri

Otomatik şanzıman çeşitlerinin sayısı oldukça fazla. Fakat günümüz araçlarında kullanılan 4 çeşit şanzıman bulunmaktadır. Bunlar farklı isimlerle karşımıza çıksa da aslında vites kutusunun çalışma prensibi hep sabit. EDC, DSG, Power Shift gibi değişik adların altında yatan çalışma prensipleri hep aynıdır.

Otomatik vites kutusu çeşitleri,

  • Tam otomatik vitesler
  • Tek kavramalı otomatik vitesler
  • Çift kavramalı otomatik vitesler
  • CVT otomatik vitesler

En iyi otomatik şanzıman hangisi?

En iyi otomatik şanzıman hangisi? Bu vites türlerinin hepsi farklı özelliklere sahip. Yani, hem çalışma prensipleri hem de kullanım özellikleri bir birinden faklı. Eğer aracınızı daha verimli bir şekilde kullanmak istiyorsanız, vites türüne dikkat etmeniz gerekir. Bu sayede aldığınız sonuçlar da daha iyi olur. Bu yüzden ayrı ayrı otomatik şanzıman çeşitlerini inceleyeceğiz.

Tam Otomatik Şanzımanlar

Tam Otomatik Şanzımanlar, aynı zamanda Tork Konvertörlü Şanzımanlar olarak da bilinir.  Tam Otomatik Şanzımanlar otomobilin yol ve yük durumuna göre uygun vites aralığını kendisi belirleyerek vites değişimlerini otomatik bir şekilde yapan şanzıman türüdür. Tam otomatik şanzımanlı otomobillerde ihtiyaç duyulmadığı için debriyaj pedalı bulunmamaktadır. Tork Konvertörlü Şanzımanlara sahip araçlarda vites geçişleri otomatik şanzıman beyni sayesinde yapılır. Beyinden gelen komutlar doğrultusunda Selendilerin kontrolü ile hidrolik vites geçişlerini sağlar. Eğer daha uzun ömürlü sistemler istiyorsanız, size mükemmel sonuçlar teklif etmektedir. Zira uzun ömürlü yapıları vardır. Bakım maliyetleri daha ucuz olduğu için bu bakımdan da bir artı sunmaktadır.

Onarım maliyetleri incelendiğinde yine uygun fiyatları olduğu görülür. Her ne kadar eski bir sistem olsa da günümüzde bile gelişimini hızlı bir ivmeyle sürdürüyor. Vites geçişlerini hissetmeden yapmak istiyorsanız, size en iyi sonuçları sağlayacağından şüpheniz olmasın.

Bu konularda kendisini avantajlı olarak ön plana çıkartmayı başarsa da daha fazla yakıt tüketimi, kullanıcılarını bir nebze de olsa üzüyor. Bu artış muadillerinden genellikle 1.5 ve 2 litre arasındadır. Artan bu yakıt artışı beraberinde de emisyon salınımlarını da arttırıyor. Tam Otomatik Şanzımanlara günümüzde Kia, Mazda, Opel, Hyundai, Honda gibi birçok marka, dizel ve benzinli seçeneklerinde yer vermektedir.

Tek Kavramalı Otomatik Vitesler

Tek kavramalı otomatik vitesler da en çok tutulan otomatik vites arabalar arasında yer alır. Aynı zamanda Otomatikleştirilmiş Manuel Şanzıman ya da Yarı Otomatik Robotize olarak da isimlendirilebiliyor. Vites geçişleri sürücü yerine debriyajı çalıştıran sistemle gerçekleştirilmektedir. Anlayacağınız birisi sizin yerine debriyaj pedalına basıyor!

Bu sistemlerde ilk vites değişimlerini kullanıcılara hissettirecek kadar tepki vermesi, sürüş konforunu etkileyen en büyük parametre. Fakat yakıt tüketimi incelendiğimizde daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz.. Dolayısıyla karbon emisyon salınımı daha düşüktür.

Baskı ve balata gibi sistemlerinin düzenli bir şekilde değiştirilmesi gerekir. Eğimli yerlerde geri kaçırma gibi bir dez avantajı var. Dolayısıyla Yokuş Kalkış Destek Sistemi bulundurulması da önerilir.

Çift Kavramalı Otomatik Vitesler

Çift kavramalı otomatik vitesler, en çok tutulan otomatik vites arabalar arasında üçüncü seçenektir. Aynı zamanda yarı otomatik şanzımanlar olarak da tanılır. Bir sistemde iki kademe değişkeni yer almaktadır.

Araç hareket halindeyken bunlardan bir tanesi kullanılır. Diğeri ise bir alt ya da bir üst kademede hazır tutulur. Sistem sürücü tarafından verilen konumu algıladığında, seri bir şekilde alt ya da üst seriye geçer.

Bakım ve onarım maliyetleri incelendiğinde, diğer şanzımanlara oranla daha pahalı olduğu görülmektedir. Her ne kadar geliştirilmekte olsa da bu yeni olmuştur. Ancak yakıt tüketimi diğer sistemler ile karşılaştırıldığında daha ekonomik olduğu görülmektedir. Volvo, Volkswagen, Skoda, Seat, Ford ve daha birçok marka tarafından kullanılmaktadır. Piyasada duyduğunuz Çift kavramalı vites sistemlerinin tamamı bu gruba girer.

CVT Otomatik Vitesler

CVT Otomatik vites kutusu
CVT Otomatik vites kutusu

CVT şanzıman günümüzde en çok kullanılan modeller arasında yer almaktadır. Bir diğer adı da Sürekli Değişken Otomatik Şanzımandır. Kademesi olmayan bu sistemler, klasik bir vites kutusu bulundurmaz. Bu nedenle debriyaj sistemi de yer almıyor.

Bu vites türünün tasarlanması esnasında motosiklet teknolojisi esas alınmıştır. Bu nedenle vites geçişleri hem seri hem de pürüzsüz bir şekilde yapılmaktadır. Bu durum daha konforlu bir sürüş deneyimi sağlamaktadır.

Yakıt değerleri bakımından incelendiğinde yüksek yakıt tükettiğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda teknoloji henüz yeni olması sebebiyle maliyeti daha yüksektir. Günümüzde genellikle Renault, Toyota ve Nissan genelde benzinli ürünlerde bunlara sahiptir.

Sonuç olarak en iyi otomatik şanzıman konusundan ziyade ihtiyacınıza yönelik şanzıman seçin. Eğer otomatik vites araç alacaksanız, vites seçeneklerini daha ayrıntılı şekilde inceleyerek karar vermeniz önerilir. Uzu süre kullanacağınız için iyice deneyip gözlemlemeden karar vermeyin. 

Sık Sorulan Sorular – En iyi Otomatik Vites

Bu bölümde hazırladığımız En iyi otomatik vites konusuna yönelik, siz değerli kullanımızın uzmanlarımıza yönlendirmiş olduğu en sık sorulan soruları derledik. Özet niteliğinde okuyup, konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca En iyi otomatik vites konusuna yönelik aklınıza takılanları, sormak istediklerinizi ya da deneyimlerinizi bizlerle YORUMLAR bölümünden paylaşırsanız yayınlamaktan mutluluk duyacağımızı bilmenizi isteriz.

CVT şanzıman mı DSG şanzıman mı?

CVT şanzıman mı DSG şanzıman mı? CVT Şanzıman sağlamlığı, zor arızalanmasıyla ön plana çıkarken, DSG şanzıman performansı ve yakıt tüketimindeki minimize etmesiyle ön plana çıkıyor. Bu kapsamda beklentinize göre tercihte bulunun.

En çok tutulan otomatik vites Arabalar

En çok tutulan otomatik vites arabalar performansından dolayı Çift kavramalı vites kutularıdır. Bunları EDC, DSG tarzında sıralayabiliriz.

Gazi Ünivertesi Otomotiv Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Bir çok markanın Servis Danışmanı olarak başladığım yolculuğumda, önce Servis Sorumlusu daha sonra da Satış Sonrası Bölge Sorumlusu poziyonlarında görev yaptım. Gönüllük esası kapsamında deneyimlerimi, tecrübelerimi Vites.NET Güncel otomobil bloğunda paylaşıyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir