Noter Satışı Yapılan Aracın İadesi Mümkün Mü? Otomobil günümüzde en büyük ihtiyaçlar arasındaki yerini aldı. Otomobilin satışını üzerimize alma aşamasında noter süreçleri de yer alır. Ancak farklı sebeplerden dolayı noter satışı yapılan aracın iadesi talebi olabiliyor. Bu işlem mümkün olmakla birlikte keyfi olarak “Aracı geri veriyorum” diyemezsiniz. Sahibinden alınan araç iadesi için üründe gizlenen bir ayıp, kusur olduğunu beyan edip Ayıplı 2.el araç iadesi süresi içeresinde noter devir işlemlerini başlatmanız gerekmektedir. Kusurlu sıfır araç satışı yapılmışsa bu durumda muhatabınız satın almış olduğunuz bayii. Süreç, onlarla senkronize bir şekilde ilerleyerek çözülür.
İçindekiler
Şahıstan Alınan Aracın iadesi
Bugün özellikle büyük şehirlerde ulaşım oldukça sorunlu olabiliyor. İşe zamanında, hızlı bir şekilde gidebilmek ve pandemi koşulları kapsamında topluluk içinde bulunmayıp, toplu taşıma araçlarından uzak durabilmek için kişisel araçlar büyük önem taşır. Bunun haricinde farklı bir ile sınava gidilmesi gerekiyorsa, sağlık sorunları sebebiyle farklı ile ya da hastaneye acil gidilmesi gerekiyorsa otomobil her zaman aranan büyük bir ihtiyaç oluyor. Tüm ihtiyaçlarımızı gidermek için bir otomobil alıyoruz ve ayıplı ürünle karşılaşabiliyoruz.
Şahıstan alınan aracın iadesine yönelik ayıp ortaya çıkmışsa ne yapılması gerektiği sıklıkla sorulur. Bu durum satılan üründen beklenen faydaları azaltan veya kaldıran eksiklerin bulunmasıdır. Örnek olarak bir bakışta araçta görülebilen hasarlar, açık bir ayıba işaret etmektedir. Farlardan birinin olmaması, çizikler de açık ayıp sınıfındadır. Buna ek olarak gizli ayıplar da vardır. Bunlar ilk bakışta anlaşılamayan hasarları tanımlamaktadır. Gözle görülemeyen, doğrudan tespit edilemeyen yapısı vardır. Bu durum başınıza sıfır araçlarda olduğu gibi Sahibinden, 2. El al almış olduğunuz ürünlerde de başınıza gerekebilir. Alım yaptığınız yer her neresi olursa olsun Noter satışı yapılan aracın iadesi kusurlar kapsamında mümkün kılınır.
İkinci El Araçlarda Ayıplı Satışlar
Türkiye’de birçok kişi 2. el aldığım araç arızalı çıktı 2020 sorununu belirtiyor. Çünkü bu durum özellikle pandemi başlamadan önce fazlalıkla ayyuka çıktı. Bunun temel nedeni birçok araç sahibinin aracı ayıplı bir şekilde satmaya çalışmasıdır. Bu hem açık hem de gizli şekilde olabilmektedir.
Eğer aracı aldıktan sonra bunları fark etmişseniz, ne yapılması gerektiği doğal olarak aklınıza gelen ilk soru olacaktır. Burada vakit kaybetmeksizin satıcıya durumun bildirilmesi şarttır. Bunun için noter aracılığı ile bildirim yapmak mümkündür. Ayıplı aracın iadesine yönelik noterden ihbar çekebilirsiniz. Aynı zamanda telefon, mail ya da tanık üzerinden de birim gerçekleştirilebilir. Bu girişimleriniz Noter satışı yapılan aracın iadesine yönelik sonuç almanız açısından oldukça önemli.
Bildirim yapmak, ona karşı açılacak davanın sonucu bakımından oldukça önemlidir. Tabi, davayı açmadan önce sizin de bilmeniz gereken zaman aşımı süreci söz konusu. Ayıplı 2. el araç iadesi süresi, ayıbın ortaya çıkması durumunda satılan aracın satıldığı tarihten itibaren iki sene sonra hak zaman aşımına uğrar. Buna karşılık satıcı ağır kusurluysa satıldığı tarihten sonra 10 yıl süre vardır. Eğer aracı almış ve sonrasında bir kusur fark etmişseniz, en kısa sürede işlem yapmanız gerekir.
Ayıp öğrenildikten sonra neler talep edilebilir?
Her ne kadar araç alma önemli olsa da kişilerin en büyük endişelerinden bir tanesini kusurlu mallar oluşturur. Kusurlu araç iadesi bu bakımdan en çok sorulan sorular arasındadır. Araçtaki hasar sonucunda şu gibi seçim hakları vardır. Dilerseniz aşağıdaki alternatiflerden birisini seçebilir dilerseniz de Noter satışı yapılan aracın iadesini talep edebilirsiniz.
- Satış bedelinde indirim talebinde bulunma
- Satın alan kişiler, satın alma esnasında farkında olmadan yüksek ödediği için aradaki farkı talep edebilir.
- Ücretsiz onarım talep edilebilir.
- Araç onarımı mümkünse, satıcıdan ücretsiz onarım talep edilebilir.
- Satılan malın, ayıpsız benzeri ile değişimi talep edilebilir.
- Satıcının elinde varsa, alıcının talebi üzere hasarsız araç ile değişim yapılabilir.
- Sözleşmeden dönme gerçekleştirilebilir.
Buna karşılık bazı durumlarda bazen bu gibi seçimler mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda da alanın sözleşmeden dönmeye hakkı her zaman vardır. Uygulama genel olarak birlikte maddi-manevi tazminat ile gerçekleştirilir. Bunun için yetkili mahkeme tüketici mahkemeleridir. Avukatlardan da yardım alınması tavsiye edilir. Noter satışı yapılan aracın iadesine yönelik yapmanız gerekenleri daha net açıklayalım.
Noter satışı yapılan aracın iadesi nasıl yapılır?
Günümüzde birçok kişi aracı satın aldıktan sonra motorunun bitmiş olduğunu ya da arızalı olduğunu başına gelen acı tecrübeler sonucunda fark edebiliyor. Bu gibi durumlarda kusurlu araç iadesi en çok merak edilen konular arasındadır. Aracın noter satışı yapılmışsa, kişilerin vazgeçme şansı bulunmaktadır. Eğer bunu geri iade etmek istiyorsanız, ilgili mevzuat hükümleri kapsamında iade işlemleri yapılabilmektedir. Noter satışı yapılan araçların cayma süreci yer almamaktadır. Bunun için bir avukat bürosuna da giderseniz, gerekli ayrıntıları öğrenebilirsiniz. Süreç dahilinde başvurunuz gerçekleştirmişse ve zaman aşımına uğramadıysanız Noter satışı yapılan aracın iadesi imkanlar kapsamındadır.
Sonuç olarak Noter satışı yapılan aracın iadesi ancak yasal yollarla mümkün kılınmaktadır. Notere girip “Geri vereceğim” diyemezsiniz. Eğer istiyorsanız bir Noterle de görüşerek içinizi rahat ettirebilirsiniz. Hatta çalışıyor ve zaman bulamıyorsanız Nöbetçi noter uygulamasından da yararlanabilirsiniz. Kusur kapsamında aldığınız kişiyi bilgilendirin, noterden ihbar çekin. Davanızı açın haklı çıkıp paranızı alma ihtimalinizi oldukça yüksektir.
SIK SORULAN SORULAR – Noter Satışı Yapılan Aracın İadesi
Bu bölümde hazırladığımız Noter satışı yapılan aracın iadesi konusuna yönelik, siz değerli kullanımızın uzmanlarımıza yönlendirmiş olduğu en sık sorulan soruları derledik. Özet niteliğinde okuyup, konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca Noter satışı yapılan aracın iadesi konusuna yönelik aklınıza takılanları, sormak istediklerinizi ya da deneyimlerinizi bizlerle YORUMLAR bölümünden paylaşırsanız yayınlamaktan mutluluk duyacağımızı bilmenizi isteriz.
Ben bir hafta önce 1997 model bir araç sattım kendimde 3 ay önce aldim expere gostermedim ustaya gösterdim satarken de ustanın söylediklerini soyledim ve araç hakkında başka bilgim olmadığını alıcıya bildirdim ona ustaya yada expere göstermesini istedim ama o göstermek istemedi aracı öylece kabul etti sonra bir takım kusurlar boyalar olduğunu beni arayarak dile getirdi ve benm bu tür yerleri yeniden yaptirmami istedi yada aracı iade etmek istedi şimdi alıcımi haklı satıcımi ve yasal yollara başvuracağını dile getirdi benim düşüncem de bilerek araci göstermeden aldı ve böyle bir takım hak talep etmek için mahkemeye gitsek kim haklı çıkar bilgi verirmisnz
Öncelikle geçmiş olsun. Bir takım kusurlar, boyalar derken tam olarak nelerdir? Detaylara vakıf olmadığımız için genelleme yapalım.
Kapı, bagaj gibi parçalarda boya ya da değişen varsa ya da boyanması gerekiyorsa bu sizi ilgilendirmez. Haklı olabilmek için kusurlu mal satışı yapmanız gerekir. Örneğin, contası yanık aracı satmanız ve 1 hafta sonra motorun tamamen bitmesi gibi. Alıcı, satın alım aşamasında tüm kontrollerini yaptırmakla mükelleftir. Bunun bagajı boyalıymış, sonradan öğrendim diye iade edemez. İstediği kadar yasal mercilere başvursun, bir sonuç çıkartamaz.
Ben bir hafta önce motosiklet aldım. Bazı elektronik özellikleri çalışmıyor. Bu özelliklerin tamir masrafını satıcısan tahsil edebilir miyim?
Ayıplı mal olduğunu iddia ederek hukuki mercilere başvurabilirsiniz ama bu konuda çok olumlu olamayacağım.
Merhaba iyi bayramlar arife günü bir araç aldım arabada hiç bir kusur olmadığı söylendi ve benden önce bakmaya gelen expertis raporunda motor %80ciktigini söyledi ben aracı tamirciye götürmek istediğimde sigortası olmadığı için yola cikaramiyacagini söyleyerek beni kandırdı . noterde satış yapmak için sigorta yaptırıp hemen satış yaptırdı ve bana 156 binliraya sattığı aracı noterde 107binlura gösterdi..ben paranın tamamını EFT olarak gönderdim araçta şuan motor arızası var ve yağ kaçırıyor bu durumda ne yapmam lazım bilgi verirseniz sevinirim
Merhaba,
Bahsettiğiniz durum ayıplı mal satışı. Hukuki yollara başvurun, avukatla görüşün. Avukatlık ücretiyle birlikte ödediğiniz parayı alma şansınız yüksek.
S.a hayırlı günler ben 1 yıl önce takas karşılığı araç aldım aracın yeni Exper sonuçları vardı öyle aldım ve 10gün içinde galericiye sattım araçta birkaç lokal boya var ve hasarsız veya hasar kayitinda birşey çıkmıyor,,, galerici de bu şekilde kabul edip satıyor alan kişi bu şekilde kabul ediyor yani araçta hasar kaydı yok lokal birkaç parça boya var diye ,,, sonra en son alan kişi 9 ay sonra yani araç benden çıkalı 1 yıl galericiden çıkalı 9 ay olmuş aracı alan kasko yaptırmak istiyor kaskocu red ediyor aracın ağır hasarlı olduğunu söylüyor araç sahibi galericiye ,,, galerici beni arıyor mağdur oldum diye ,, bende benden öncekini aradım kimse bilmiyor ağır hasarlı olduğunu,, araç ağır hasarlı alalı 5 yıl olmuş,, ne olacak şimdi herkes kime diş geçirirse mi olacak bu satılan araç geri iade süresi ne ve bana ne alan kişiler baktırmadı ise
Bu konudan bir şey çıkacağını sanmıyorum. Herkes bir öncekine yanaşır ama ihale en sondakine patlar. 🙂
Merhabalar iyi bayramlar Geçen aynı 30 unda Clio 2 aldım 2000 model araçta duman atma ve ağır koku vardı nedir dedim bu yoktu abi dedi üst kapak contası değişti 1 hafta önce egzoza yağ damlamıştır bir haftaya geçer dedi ustada motora ne iyi ne kötü orta dedi aldım 20 günde 4 litre yağ yaktı hala duman ve yağ sıkıntısı geçmiyor motor rektefe olucak denildi satıcıyı bilgilendirdim dalga geçer gibi 600 tl den başka vermem diyor seni şikayet edeceğim yazdım gülücük atmış gidip döveyim mi resmi bi işlem şansımız var mı ? Teşekkürler
Merhaba,
İyi bayramlar dileriz. 2000 model olması nedeniyle, hukuki yollara başvursanız da çok sonuç alabileceğinizi düşünmüyorum. Yaş itibariyle her an her şeye gebe olabilecek bir araç. Mümkün olduğunca para koparmaya çabalayın. Uğraşacağım derseniz de mahkemeye verebilirsiniz.
Merhaba, ben yaklaşık 3 hafta önce aracımı sattım, alan kişi exper e gösterdi, noterde satış oldu, şimdi aracın rampada kalkarken titreme yaptığını söylüyor, şanzıman da sorun var diyor, ben kullanırken böyle bir sorun yaşamadım, iade talep etmiş olmazsa tamir masrafı demiş ama ben kullanırken olmayan bir arıza için ne demem gerekiyor?
Rampada kalkarken titreme yapıyorsa, debriyaj seti bitiyordur. Sarf malzeme zaten ihtimaller dahilinde her araçta olabilecek bir durum. Hiç bir şey çıkartamaz.
Merhabalar 5-6 ay önce sattığım aracımı 3 gün önce alan arkadaş aradı aracı satmak istemiş ekspere götürmüşler 3 değişen çıkmış kendisi alırken tamirciye kaportacıya gösterdi 1 değişen dendi motor şanzıman sorunsuzmuş ustasının söylediği harici 2 değişen çıkmış ne gibi bir yol izlenir benlik bir durum Varmı ben satarken 2 değişen biliyorum dedim yorumlarınız bekliyorum satarken değişenden dolayı aracı piyasasının 20 bin altına verdim
Merhaba,
Bir şey çıkacağını sanmıyorum
Merhaba 3 gün önce 2009 model bir araç satın aldım araç ağır hasar kayıtlı ama eksper raporu yoktu. Bize hiçbir sorunu yok dediler her şeyi yapıldı tam diye biz de inanarak ekspertize sokmadık. Aldığımın ertesi günü araba alttan yağ kaçırmaya başladı . Durumu alıcıya ilettim yaptırmayı teklif etti yaptırdı. Fakat hala yap akıtıyor. Arabayı aldığımdan beri kullanamıyorum. Senin hatan arabanın altını vuruyorsundur diyor satıcı. Aracı kullanamıyorum ki vurayım ayrıca kullandığım yol düz asfalt yol aracı iade etme hakkım var mı ? Araçta direksiyon, far vs . Gibi sıkıntılar da mevcut adam geri almıyor arabasını çok mağdur oldum ne yapmam lazım acaba ?
Ağır hasar kayıtlı alınca, tüm riskleri de kabul etmiş oluyorsunuz. bu araçlarda risk her zaman var.