1. Anasayfa
  2. Oto Teknik

Coilover nedir? Coilover ne işe yarar?

Coilover nedir? Coilover ne işe yarar?
Coilover ne işe yarar
0

Coilover Nedir? Coilover kelimesini Coil – Over olarak ayırarak izah etmek daha basit. Coil sözcüğünün İngilizce’de “Sarmak, dolamak” gibi bir karşılığı olduğunu ifade etmek muhtemel. Over sözcüğü şayet “Üstünde” yahut “Çevresinde” biçiminde bir karşılığa geliyor. Yani Coilover ifadesi için “Çevresini saran” demek muhtemel gözüküyor. Burada “çevresi sarılan” şayet gerçekte bir amortisör ve “Çevresini saran” dahi bir yay. Kısacası “Coilover nedir” sorusunun yanıtı “Amortisörü saran yay” dahi denilebilir. Aşağıdaki görselde altın sarısı kısmın amortisör, kırmızının dahi onu saran yay olduğu görülebilir.

Coilover sistemi ile Yay-Amortisör sistemi farkı nedir?

Yukarıda dahi görüleceği gibi Coilover dahi bir amortisör-yay birlikteliğidir ve her ikisi de net bir şekilde değişik yapılara sahip süspansiyon sistemleridir. Ancak Coilover tek parça bir sistemken, geleneksel yani normal olarak adlandırabileceğimiz süspansiyon sistemlerinde amortisör ve yay tek tek parçalardır. Normal bir süspansiyon sisteminde yay ve amortisör tek tek değiştirilebilirken, Coilover sistemlerinde her ikisi beraber değiştirilebilir.

Bazı amortisör-yay sistemlerinde her iki komponent tek tek olarak vasıta üzerinde konumlanabilirken, birtakım sistemlerde; ki günümüzde büyük bir çoğunluğu bu şekildedir, yay ile amortisör içi içedir. Bu vaziyet ilk bakışta Coilover sistemi gibi görünse de, yapısal olarak mühim farklar yer alır. Normal sistemlerde yaylar daha büyük bir çapa sahipken, Coilover sistemlerinde yaylar epey düşük bir çapa sahiptir.

Coilover amortisör yay farkı nedir

Tüm bunların dışında Coilover sistemleri çoğunlukla yükseklik ve/yahut sertlik ayarına sahiptir. Yayın amortisörü sarması ve yekpare yapı, bu ayarların basit bir şekilde yapılabilmesine imkan sağlar. Normal amortisör-yay sistemlerinin de yükseklik ve sertlik düzeltilmiş çeşitleri vardır fakat hususi uygulamalardır. Ayarlama yapılması yerine çoğunlukla, kullanılacak araca hususi daha kısa ve sert yaylar tercih edilir. Ayrıca amortisör farklılığı de yapılabilmektedir.

Coilover nedir1
Coilover Nedir

Coilover Avantaj ve Dezavantajları

Her şeyden önce; Coilover sistemleri hem standart süspansiyon sistemlerine üstelik araca hususi imal edilmiş performans tarzı yay ve amortisörlere mühim bir alternatiftir.

Coilover Dezavantajları

Fiyat: En büyük dezavantajları nitelikli mamüller için yüksek fiyatıdır. Araç süspansiyonunda alçaltma ve sertleştirme yapılmak isteniyorsa, Coiover seçeneği olan araca hususi yay ve amortisör çoğunlukla daha elverişli fiyatlı fiyata sahiptir.
Korozyon: Coilover yayının, amortisörü düşük bir boşluk toleransı ile sarıyor olması, bilhassa soğuk ve yağışlı havalarda kar, balçık ve tuz gibi etkenlerin sisteme zarar vermesine yol açabilir. Bu sebeple normal süspansiyon sistemlerine göre daha hızlı bir şekilde paslanma problemi ile karşılaşılabilir. Ancak bu hali engelleyebilmek için sürüş esnasında kullanılabilen Coilover kılıfları mevcuttur.
coilover kılıfı

Coilover Avantajları

Yol tutuş ve yükseklik: Sertliği ve/yahut yüksekliği değiştirilebilir Coilover sistemleri yardımıyla, aracın bilhassa dönemeç kabiliyetinde hissedilir artım meydana gelir. Ayrıca değişik yol şartları için, düzeltilmiş tip Coilover sistemlerinde yüksekliğin değiştirilebilir olması mühim bir üstünlüktür. Kısacası böylelikle aracın yol tutuş, yükseklik ve konfor özellikleri özelleştirilebilir. Coilover ayarı şayet çoğunlukla yayın altında bulunan bir vida tertibati ile gerçekleştirilir.

Jant – Lastik: Normal süspansiyon sistemlerinde epey büyük çapta olan yay ve muhafazası lastik ebadının büyütülmesinde mühim bir engelken, Coilover sistemlerinin tertipli ve düşük çaplı yapısı (çoğunlukla 60-70mm) jant ve lastiğin çok daha büyük ve geniş seçilebilmesine imkan sağlar. Bu sayede jant çapı, genişliği ve offset değerleri kolaylıkla değiştirilebilmektedir.
coilover üstünlükleri dezavantajları

Ağırlık: Coilover sistemlerindeki daha tertipli ve tümleşik yapı düzenin çoğunlukla daha hafif olmasını sağlar. Süspansiyon sisteminde normal yay ve amortisör yerine Coilover kullanılması şayet aracın umumi ağırlığında bir oran eksilme sağlayabilir. Bu vaziyet aracın dinamiklerine pozitif yönde yansır.

Otomobil Öğretmenliği tahsilimin ardından, Otomotiv Mühendisliği okuyarak kendi işletmemi kurdum. Otomobillere gönül vermiş bir birey olarak, bildiklerim hakkında insanlara yardımcı olup, bu görüşteki kişilerle yol arkadaşlığı yapmak için SON VİTES YOLA ÇIKTIM.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir