1. Anasayfa
  2. Oto Teknik

Çeki demiri Nedir? ** 2024 Güncel Rakamlar

Çeki demiri Nedir? Hayallerinize ulaşmak için, aracınızın arkasına bağlayıp diyar diyar dolaşmak hiç de zor değil. Çeki demiri nasıl uygun fiyata alacağınız ve aldıktan sonra yapmanız gerekenler dışında; ruhsata işletmenize kadar bütün konuları sizler için detaylandırdık!

Çeki Demiri Nedir, Montajı Nasıl Yapılır? ** 2024
Çeki demiri maliyeti
0

Çeki demiri nedir? konusuna verilebilecek en kısa yanıt, aracın arka kısmına montajlanır ve metal bir kanca görünümünde  “Motorsuz araçların hareket etmesine” olanak sağlayan harici bir aksesuar olarak verilebilir. Römork kancası veya çeki kancası olarak da adlandırılan çeki demiri, kimi araçlarda da aksesuar olmanın ötesinde fabrikasyon montajlı bir şekilde gelebiliyor. Aracınızın arkasına bağlayarak, karavan, römork gibi motorsuz taşıtları rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Fakat bunun için tabi ki bazı kurallara var.

Çeki Demiri Nedir?

Çeki demiri nedir
Çeki demiri nedir

Çeki demiri nedir? Çeki demiri, çoğunlukla arka tamponun alt kısmına yerleştirilen bir kanca olup, motorsuz her hangi bir taşıtın nakledilmesine olanak sağlayan parçanın genel ismidir. Özellikle pandemi dönemlerinde insanların içine düşen karavan sevdası nedeniyle, son dönemlerde kullanımı oldukça yaygınlaştı. İnsanlar arkasına bağladığı römork ya da karavan yardımıyla şehir şehir gezerek, gönüllerince bir tatil tapma imkânı elde edebiliyorlar. Sizler de bu keyfi yaşamak istiyorsanız, karşınıza çıkacak maliyet tablosu ve yapmanız gerekenlere aşama aşama değinelim.

thumbnail
Önerilen Yazı
Römork Nedir? Çeşitleri ve Fiyatları Nelerdir? ** 2024

Araca Çeki Demiri Taktırma Maliyeti Ne Kadar?

Araca çeki demiri taktırma maliyeti, günümüz rakamları bazı alındığında aracın modeli, markası ve tercih edilecek çeki demiri gibi değişkenleri genellediğinizde ortalama olarak 3000 – 6000 TL arasında bir rakama mal olmaktadır. Çeki demirinin montajından sonra, arkasına gönül rahatlığıyla dilediğiniz taşıtı bağlayabilirsiniz.

Çeki demiri ruhsata işletme maliyeti ne kadar?

Çeki demirini ruhsata işletme maliyeti günümüz rakamlarında 963  TL tutuyor. Fakat fiyat dışında ilgilenmeniz gereken farklı detaylar da var. Karavan ya da römork modelinize uyumlu bir çeki demiri seçmeniz gerekli. Çünkü çeki demirleri, belirli bir yük kapasitelidir. 750 KG potansiyeli olan bir çeki demirine, 1000 Kg’lık bir römork bağlayamazsınız. Bu hem sizin için sakıncalı hem de ruhsat alma imkânınızı ortadan kaldırır.

Ayrıca alacağınız çeki demirinin ECE R55 belgesi olması gerekiyor. Bu belge üretici firma tarafınca temin edilip sizlere taktim edilir. Çeki demirinin montajından sonra da montajı yapan firma size projeyi taktim eder ve TUVTÜRK istasyonlarından randevu alarak, kontrol ettirirsiniz. Bu şekilde de çeki demirinizin ruhsata işlenme süreci başlanmış olur.

Çeki demiri arabaya zarar verir mi?

Çeki demirinin otomobilinize hiçbir zararı bulunmaz, aksine faydalarından söz edebiliriz. Ağır bir demir yığını. Özellikle arkadan gelecek darbelere karşı otomobilinize koruma kalkanı oluşturur. Darbenin büyük bir kısmını sönümleyerek araca hasar vermesini engeller ve sizi çarpan araca hasarı aktarır. Bu nedenle de güvenlik aşamasındaki büyük katkısından söz etmemiz mümkündür.

En ucuz çeki demiri ne kadar?

En ucuz çeki demiri
En ucuz çeki demiriEn ucuz çeki demiri

En ucuz çeki demiri ve karavan arayışındaysanız 750 KG altı karavan temin etmeniz gerekiyor. Çünkü bu kilonun altındaki karavan ya da römorklara her hangi bir ruhsata işletme ya da vergi durumları söz konusu değil. Üzerindeki yükler arttıkça nakliye statüsüne girdiği için farklı vergilendirmeler söz konusu. Bu nedenle de keyif için kullanacaksanız 750 KG altı römorkları tercih edip, zahmetsiz bir şekilde trafikte gezinmeye başlayabilirsiniz.

Çeki Demiri Prosedürleri Nelerdir?

Çeki Demiri Prosedürleri Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında açık bir şekilde belirlenmiştir. Aracın şartnamesini uygun olması durumunda, çeki demirinin montajını o araca yaptırabilir ve kullanabilirsiniz

Taktırmış olduğunuz çeki demirini ruhsata işlemek yani bu bilgiyi bildirmek zorunludur. İşletilmeyip, takılı şekilde keyfi kullanım durumlarda araç sahipleri tespit edilmesi durumunda cezaya maruz kalabilir.  Aracınızda sadece çeki demiri var ve her hangi bir şey takılı değilse, sürüş kurallarında ve hız limitlerinde her hangi bir değişiklik oluşturmaz. Fakat çeki demirine römork ya da benzeri araçlar bağlıysa bu araçlara yönelik kurallar kapsamında hareket etmeniz gereklidir.

Çeki demiriyle ilişki tecrübelerinizi, deneyimlerimizi YORUMLAR bölümünden diğer takipçilerimizle paylaşabilir ya da  sorularınızı sorarak uzman ekibimizden ücretsiz ve hızlı bir şekilde destek alabilirsiniz. 

Çeki Demiri Nedir? Hakkında en sık sorulan sorular.

Bu bölümde Çeki demiri nedir? konusuna yönelik, siz değerli kullanıcılarımızın uzmanlarımıza yönlendirmiş olduğu en sık sorulan soruları derledik. Özet niteliğinde okuyup, konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca Çeki demiri nedir konusuna yönelik aklınıza takılanları, sormak istediklerinizi ya da deneyimlerinizi bizlerle YORUMLAR bölümünden paylaşırsanız yayınlamaktan mutluluk duyacağımızı bilmenizi isteriz.

Çeki demiri hangi arabalara takılır? 

Araç üreticileri tarafınca katar ağılığı verilmiş bütün araçlara çeki demiri montajlanabilir. Takılan demirin RUHSAT İŞLETME zorunluğunun da altını çizelim.

Çeki demiri muayeneden geçer mi?

Çeki demiri muayeneden geçer mi? Standartları kapsamında montajlanıp, ruhsatınıza işlettikten sonra çeki demiri muayene aşamasında her hangi bir sorun çıkartmayacaktır.

Çeki demiri ruhsata işletme maliyeti ne kadar?

Çeki demiri ruhsata işletme maliyeti 963 TL’dir. İşletmek için AGUS tarafınca çizilen projenizi 30 iş günü içerisinde Türk Standartları Enstitüsü Araç Kontrol Merkezine inceletmeniz gereklidir. [/toggle]

O.D.T.Ü İletişim Fakültesinden mezun oldum. Bir çok markanın Satış Danışmanı olarak başladığı yolculuğumda, önce Satış Sorumlusu daha sonra da Satış Bölge Sorumlusu pozisyonlarında görev yaptım. Gönüllük esası kapsamında deneyimlerimi, tecrübelerimi Vites.NET Güncel otomobil bloğunda paylaşıyorum.

Yazarın Profili